Heren willen vooral plezier maken.

De handballers van HAVAS uit Almere promoveerden afgelopen weekend naar de eredivisie handbal. Dat is het hoogste niveau in Nederland. Al spelen de beste teams van Nederland nog een trapje hoger, in de BENE-League.

De handballers van HAVAS uit Almere promoveerden afgelopen weekend naar de eredivisie handbal. Dat is het hoogste niveau in Nederland. Al spelen de beste teams van Nederland nog een trapje hoger, in de BENE-League. Een gecombineerde competitie van Nederlandse en Belgische teams.

De Almeerders eindigden de competitie als tweede. Normaal gesproken speel je dan play-offs om promotie, maar omdat het tweede team van Quintus verplicht een niveau lager moet spelen (het eerst degradeerde uit de BENE-League en met twee teams van dezelfde club in een competitie mag niet) gaat HAVAS naar de eredivisie. En dat betekent dat er wel het nodige moet veranderen. Voorzitter Radko ten Hagen somt op: “We moeten een nieuwe gediplomeerde trainer zoeken. We moeten verplicht programmaboekjes drukken. We heffen nooit entree, daar moeten we ook naar kijken.”

Verenigingscultuur behouden
Ten Hagen beseft dat er ook gekeken moet worden naar nieuwe spelers. “We hebben een kleine groep, dus we hebben wel wat aanvulling nodig. We hebben veel Almeerse jongens in de selectie, maar misschien dat Almeerders die nu elders spelen wel naar de club willen komen. Onze jeugd is nog niet zover dat ze kunnen aansluiten.” De club hoopt wel dat de gezellige sfeer die er heerst ook na de promotie blijft, zegt Ten Hagen. “Het wordt wel wat serieuzer, maar we blijven wel de ploeg waar heel veel plezier in zit en behouden de verenigingscultuur.”

Lekker voetballen
Spelers Mark Portengen en Tobias Garritsen zijn dat met de voorzitter eens. Portengen: “We voetballen nu lekker voor de training als warming up. We gaan nu lekker op het veld spelen en dan fit blijven voor de eredivisie volgend seizoen.” Overigens denkt Portengen, die zelf eerder in de eredivisie speelde, dat het vriendenteam van HAVAS het moeilijk gaat krijgen. “Een aantal teams doen het ontzettend professioneel. Wij moeten het gewoon doen met contributie. Maar we gaan voor handhaving, al moeten we de leuke dingen van HAVAS wel behouden. We moeten hier geen topsportcultuur willen.”

Bijzonder team
Garritsen vult aan: “We zijn een bijzonder soort team dat erbij komt in de eredivisie, een vriendenteam. We hebben het altijd gezellig en de derde helft duurt bij ons tot ’s avonds laat. We trainen nu ook maar twee keer in de week, dus we moeten kijken of dat straks vaker kan. Maar dat is niet eenvoudig, want er moet dan ook een zaal gehuurd worden.” Toevallig gaat Portengen over de sponsorinkomsten, hij is lid van de sponsorcommissie.”Het gaat al best goed met sponsoren. We gaan kijken wat we voor volgend jaar kunnen doen.”

Bron: https://www.omroepflevoland.nl/sport/169307/handballers-havas-willen-vooral-plezier-maken-in-eredivisie